La bruixeria en la tradició popular

La bruixeria i la repressió van deixar una empremta important en la cultura popular. La saviesa tradicional atribueix poders sobrenaturals a les dones nascudes en algunes localitats o en determinades dates. També ha creat diversos objectes, pràctiques i conjurs que suposadament constitueixen antídots segurs contra les pràctiques malèfiques. En un altre àmbit, han generat una literatura anònima de gran interès.

Avui el record popular de la bruixeria, d’arrel rural i tradicional, s’esvaeix progressivament a causa d’altres models encunyats en una societat postindustrial i globalitzada.

EL RECORD DE LA BRUIXA
Les narracions de tradició oral i les bruixes

En les rondalles hi trobem un gran repertori d’utilització de la màgia per a fins bons i dolents. Per tant, les bruixes i els bruixots hi són molt presents. A vegades, la bruixa i el bruixot són una derivació del silvà, el ser que viu en el bosc o en terrenys marginals i que posseeix molts coneixements que l’heroi o l’heroïna de la rondalla adquireix per seguir la cerca del seu objectiu. Altres vegades, la bruixa, l’ogre o el bruixot es presenten com a derivació del guardià del món dels difunts, i l’heroi o l’heroïna l’ha de convèncer que pertany al seu món i, per tant, ha d’aconseguir que el deixi passar. Aquests personatges són indispensables per a la iniciació dels herois. La seva conversió en bruixa o en bruixot que avui coneixem deriva del fet que la societat burgesa del segle XIX i les pel·lícules de Walt Disney han engrandit la funció de fer por a la canalla.


Llocs d'aplec

  


PRÀCTIQUES DE PROTECCIÓ CONTRA LES BRUIXES
Documents per descarregar

Article per saber més:

  • 10. La Bruixa en la cultura popular
    Josefina Roma

    La bruixeria és una de les vessants que presenta la proximitat al sagrat. El poder que confereix manipular el sagrat o interaccionar-hi pot fer-se servir tant per al bé del grup i dels individus del grup com per al propi profit i per al mal. Així, saber trobar un ramat extraviat, guarir, prevenir un atac enemic, parlar amb els habitants del més-enllà per solucionar els problemes d’aquest grup en el món present, assegurar-se les collites i la caça, evitar malvestats, procurar la pluja, afavorir la fertilitat de la terra, dels animals feréstecs o domèstics i dels humans, retornar l’ànima als malalts que l’han perduda, encara que això comporti visitar els mons tenebrosos del més-enllà, vetllar perquè els difunts facin el seu camí i arribin a l’estadi d’avantpassats, etc., representa el bé que els especialistes en el sagrat poden exercir per al grup.
    ...

Imatges

goya

Francisco de Goya. "Linda maestra". Los caprichos nº 68. Biblioteca de Catalunya. © foto: Biblioteca de Catalunya.